{ "title": "Zekat Oranları", "image": "https://www.zekat.gen.tr/images/zekat-oranlari.jpg", "date": "19.01.2024 12:23:27", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Zekât oranları, Müslüman meydana gelen zenginlerin ellerindeki değerlerden, ihtiyacı olanların hakkı olduğu kabul edilen (Mearic 70/22-25) kısma ve bu ibadete zekât denir. Verilmesi gerekliliği ayet ve hadis ile sabittir. Bu manası ile 30 ayette söz edilmektedir. Zekât'ın kelime manası ise çoğalma, çoğalma, arıtma, berekettir.

Zekât Verilmesi Gerekli Meydana Gelen Malların Nisabı ile Bunlardan Verilmesi Gerekli Meydana Gelen Zekât Miktarları Şöyledir
Hayvanların sayısı arttıkça zekâtın miktarı değişir. Arazilerden elde edilen ürünlerin zekâtı daha ayrıdır.

Yukarıda sayılan malların zekâtları bizzat cinslerinden verilebileceği benzeri bunların değerleri para olarak verilebilir.

Zekâtın sahih meydana gelmesinin şartı niyettir. Servet Sahibi Meydana Gelen bir mümin fakire zekât verirken kalbi ile niyet etmesi gereklidir, dili ile söylemesi kural değildir.

Hangi Mallara Ne Oranda Zekât Verilir?
Kira Gelirleri

Araç ve bina benzeri mülklere zekât uygulanmaz, kira gelirleri var ise ve senelik tutarı nisap miktarına erişiyor ise bu gelire %2.5 zekât uygulanır (Birtakım görüşlere gereğince bu oran tarımdaki benzeri %10 olmalıdır).

Aylık, Para, Serbest Meslek Kazançları

Bu gelirlerin senelik tutarları, ihtiyaçlar ve borçlar düşüldükten daha sonra %2.5 oranında zekâta elbet olur.

Hisse Senedi

Alım satımı yapılmak üzere bulunduruluyorsa ticari mal kararında olup kendisine ve kazanç gelirine %2.5 uygulanır.

Zekâtla İlgili Sık Sorulan Sualler
" } ] }