{ "title": "Zekat Ne Demek", "image": "https://www.zekat.gen.tr/images/zekat-ne-demek.jpg", "date": "20.01.2024 05:09:39", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Zekât ne demek, kelime olarak bereket, artmak, temizlenmek, iyilik anlamlarına gelir. İslam'ın 5 şartından biri olan zekât, şeriatta; üzerinden bir yıl geçmiş, nisap miktarı maldan verilmesi gereken vergi demektir. Bu sebeple nisap miktarı mala sahip olan zengin kişi, malının zekâtını etrafında bulunan fakirlere verir. Bu İslam dininde fazdır. Yaratıcı Kuranı kerimde başta bakara suresi olmak üzere Azhap 33, Araf 156, Beyyine 5, Enbiya 73, Fussilet 7, Hac 41, 78, Lokman 4, Maide 12, 55, Rum 39, Tövbe 5, 11, 18, 60, 71, Meryem 31, 55, Mücadele 13, Müminun 4, Müzzemmil 20, Neml 3, Nisa 77, 162, Nur 37, 56. Ayetlerinde zekât vermenin farz olduğundan ve zekâttan bahsetmiştir. Zekât veren kişi cimrilikten temizlenir ve malının bereketi artar.

Zekât vermenin şartları nelerdir?
Zekât verilecek malların oranı nelerdir?

Altın, gümüş, ticari mallar, para ile koyun ve keçiden 1/40 oranında zekât verilmelidir. İnek, manda gibi büyükbaş hayvanların 1/30 oranında zekâtı verilir. Tarım ürünlerinde eğer yağmur suyu nehir ve benzeri doğal yollarla sulama yapılıyorsa 1/10 oranında zekât verilir. Eğer tarım ürünleri yetiştirilirken para harcayarak sulama yapılıyorsa 1/20 oranında zekât verir. Deven sahibi kişi her 5 devesi için 1 koyun zekât olarak verir. Kira getiren malların net gelirlerinden 1/10 oranında zekât verilmelidir.

Zekât kimlere verilir?

Tevbe süresinde buyrulduğu üzere zekât: fakirlere, miskinlere, zekât işinde çalışanlara, kalbi İslam'a ısındırılacak olanlara, kölelere, borçlulara, Allah yolunda olanlara verilir. Nisap miktarı malı olmayan herkes fakir sayılır. Allah yolunda olanlar, ilim tahsil edenler, cihat edenler, hayır kurumlarıdır. Yolda kalmış olan kişi asıl memleketinde zengin olsa da zekât verilenler kısma girer. Zekât anne baba, çocuk, dede, nine gibi bakmakla yükümlü olunan kişilere verilmez. Müslüman olmayanlara ve zenginlere de verilmez.
" } ] }