{ "title": "Zekat İle İlgili Hadisler", "image": "https://www.zekat.gen.tr/images/zekat-ile-ilgili-hadisler.jpg", "date": "20.01.2024 08:36:21", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "Zekât ile ilgili hadisler, Kütüb-i Sitte'den olan Buhari isimli kitapta zikredilmektedir. Sahih ravilerden oluşan hadislerde zekâtın farziyeti, hikmeti, bereketi, günahı ve her türlü şartı beyan edilmiştir. Peygamberimiz, insanlar arasında iyiliğin ve cömertliğin yayılması sağlayan sadakayı sıkça yapılmasını buyurduğu hadislerde, cimriliğin, mal yığma hırsının kötülüğünden de men etmiştir.

İbni Abbas (R. A)'dan rivayetle: Peygamber S. A. V yemen halkına vali olarak gönderdiği kişiye şöyle talimat vermiştir

'Onları Allahtan başka tapacak ilahları olmadığına ve benim Allah'ın elçisi olduğuma dair inanmaya çağır; eğer inanırlarsa Allah'ın her gün beş vakit namazı farz kıldığını onlara bildir. Bunu da yerine getirirlerse, Allah'ın onlara, zenginlerin mallarından alınacak ve yoksullara dağıtılacak zekâtı farz kıldığını bildir. '

Ebu Hüreyre'den rivayetle: Peygamber efendimiz buyurdu ki
Ebu Said (R. A.)'dan rivayetle; Peygamber efendimiz buyuruyor ki

Gümüşün, iki yüz dirhemine (641,5 gram) aşağısına, adedi beşten, yaşı üçten aşağı olan develere, beş vesaktan, yani toprak mahsullerinden buğday, arpa, kuru üzüm, hurma vs. 'de beş ölçekten aşağısına zekât yoktur.

Enes (R. A)'dan rivayetle

Ali İmran süresi 20. Ayet: Sevdiğiniz kıymetli mallarınızdan sadaka ve zekât vermedikçe katiyen iyiliğe ulaşamazsınız. Ne verirseniz elbet Allah onu çok iyi bilir. Ayeti nazil olduğunda sahabelerden Ebu Talha ayağa kalkıp:
- Ey Allah'ın elçisi! Benim en kıymetli malım içinde bostan kuyusu bulunan Beyruha adlı bahçemi, emrinize bırakıyorum, Allah nasıl emrederse öyle yap deyince;

Peygamber efendimiz S. A. V

- Bak hele, o karlı maldır, o karlı maldır. Söylediğini kabul ettim; ben isterim onları akrabalarına vakfet (Onlar faydalansınlar). Diye buyurdu.

Abdullah İbni Ömer (R. A)'dan rivayetle; Peygamber efendimiz buyurdu ki

'Yağmur, pınar ve sel suyu ile yetiştirilen mahsule onda bir, hayvan- dolap ile sulanan mahsulden yirmide bir zekât gerekir.
" } ] }