{ "title": "Paranın Zekatı", "image": "https://www.zekat.gen.tr/images/paranin-zekati.jpg", "date": "19.01.2024 10:22:01", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Paranın Zekâtı, Günümüzde herkes, dinden bahsediyor ve aklına estiği gibi konuşuyor. Niye bu şekil olmasın ki, bence bal gibi olur diyorlar. Allah ne yapmamızı emrediyor, Peygamberimiz ne buyuruyor, din kitaplarımız ne buyuruyor demiyor kimse. Akla göre ölçü bulunsa, akıl sayısı kadar din olur. Onun için, dinde nakil esastır. Zekât olarak verilecek mallar yerine, bunlarla aynı değerde olan mal vermek caizdir. Kıymet söylenince, altın ve gümüş akla gelir. Başka mallar anlaşılmaz; çünkü eşyanın önemi altın ve gümüşle anlaşılır.

Fülus [bakır] paraların kıymetleri nisabı bulunca, zekât olarak, bu fülusun oranının kırkta birini gümüş olarak vermek gerekir. Bakır paranın zekâtı, aynı değerde bakır paradan verilmez, gümüş şeklinde verilmesi gerekir. İmam-ı Ebu Yusuf hazretleri buyurdu ki: Toprak sahiplerinden uşur ve zekât olarak, altın ve gümüş almak yerine, başka akçe almak haram olur. Her ne kadar bunlar, herkesin bildiği damgalı paraysa da altın değil, bakır paradır.

Altın ve gümüş değeri taşımayan, kullanılan para ile zekât verilmez. Zekât ya altın ya da gümüş veya ticareti yapılan maldan verilir. İmam-ı Nesefi hazretleri buyuruyor ki: Bir zengin, bir fakire yemek yedirirse, zekât vermiş olmaz. Zekât için altın ve gümüş yerine, bunların değeri kadar olan ticaret malı vermek uygundur. Elbise işiyle uğraşan birisi, ticaretini yaptığı elbiseden ya da değeri kadar altın, gümüş verir.

Beş deveye sahip olan, bir koyun verir. 24 deveye sahip olan dört koyun, 25'ten 35'e kadar olan deve için, iki yaşında bir yavru dişi deve verilir. 36'dan 45'e kadar, üç yaşında dişi deve yavrusu verilir. 46'dan 60'a kadar, yük taşıyabilecek, dört yaşında dişi deve verilir. Bundan daha fazlası için de yine belli miktarlarda dişi deve verilir. Zekât, erkek deve olarak verilmez. Erkek develerin zekâtı bile dişi deve olarak verilir. Dişi deveye sahip değilse değeri kadar altın ya da gümüş verilir. Başka bir mal verilmez.

Niçin dişi deve verilmesi gereksinim duyulduğu bilinmemektedir. Deveye binilir, eti yenir, yük taşır. Dişi devenin erkek deveden farkı, süt verip, yavru doğurmasıdır ancak dişi deve, erkek deve olmadan yavru doğuramaz. Bu olaya rağmen dinimiz erkek deveyi zekât olarak vermeyi uygun görmez. Bir bakkal sattığı mallardan zekât verebilir ancak konfeksiyon malından zekât veremez.

Bir konfeksiyoncu da ceket pantolon gibi sattığı mallardan zekât verebilir, ancak pirinç, yağ gibi bakkalların sattığı mallardan zekât veremez. Bir eczacı, ancak sattığı ilaçları zekât olarak verebilir veya altın olarak verir. Konfeksiyon veya bakkal dükkanda bulunan malzemelerini veremez. Halıcı ya da mobilyacı ancak ticaretini yaptığı, sattığı malları zekât olarak verebilir. Oyuncakçı mal olarak başka bir şey veremez. Bazıları, fakire ne versen alır, yeter ki ver, fakir alır diyorlar. Evet, fakir razı olur, ancak önemli olan, fakirin rızası değil, Allahü teâlânın ne emrettiğidir. Kumarda da faizde de zinada da tarafların rızası vardır, ancak Allah'ın rızası yoktur. Önemli olan Allah'ın emridir.

Hile-i şeriyye, harama mağruz kalmamak için kurtuluşu bulmak demektir. Haramı helal veya helali haram kılmak için hile-i şeriyye yapılmaz. Veya birinin hakkına engel olmak ya da haksız mal elde etmek için hile yapmak caiz olmaz.
" } ] }