{ "title": "Kaç Gram Altına Zekat Düşer", "image": "https://www.zekat.gen.tr/images/kac-gram-altina-zekat-duser.jpg", "date": "20.01.2024 04:13:50", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kaç gram altına zekât düşer, Peygamber Efendimiz hadislerinde \"altın üzerinde yirmi miskalden az olanda zekât yoktur, gümüş üzerinde iki yüz dirhemden daha azında zekât yoktur. \" diye buyurarak, altında ve gümüşte nisap oranını belirlemiştir. Günümüzde bu değerler ise altın için 85 gram yapmakta, gümüş içinde 595 gram yapmaktadır.

Sahip olunan 85 gram altın için verilecek zekât miktarı 2 gramdır. Bu 1/40 oran yapar. 85 gramdan fazlası ise yaklaşık 20 gram fazla olmadıkça zekâta tabi olmaz. 85 gramdan fazla olan 20 gramı geçerse, bu ayrıca zekâta tabi olur. Fakat 20 gramdan az olan altın diğer zekâta tabi olan bir şeyle örneğin para ile hesaplandığı zaman nisap oranına erişirse, bunun da zekâtı verilmelidir.

85 grama ilave olan eldeki 20 gram altının zekâta tabi olmaması da İmam-ı Azam'a göre böyledir. İmam Ebu Yusuf ile İmam Muhammed'e göre ise bu fazla miktar altının kırkta biri zekât olarak verilmelidir.

İmam Safi ile diğer mezhep imamları ise bu fazla altın için 1/40 oranında zekât verilebileceği görüşünü belirtirler. Bu gümüşte ise 1/40 oranındadır. 595 gram gümüş için verilecek zekât miktarı da 15 gram gümüş olmaktadır.

Altın ve gümüş ile yapılan sanat eserleri de nisap oranına ulaşırsa, bunların da zekâtı verilir. Bu tür antika eserlerin zekâtı verileceğinde, önce tartılır ve kırkta biri oranı zekât olarak verilir. Başka bir şeyle zekât verilecekse, değeri dikkate alınır. Eğer kendi türüyle zekât ödenecekse, İmam-ı Azam ile Ebu Yusuf'a göre antika eserinin değeri dikkate alınır.

Hanefi mezhebine göre, eldeki altın, gümüş ve diğer ticari eşyaların nisap miktarında aynı cinsten olması şartı aranmamaktadır. Farklı türden olduklarından, nisapta birlikte hesaplama yapılmaz. Altın açısından 72, 91, 96, 100 gram ölçüsünü esas alan, gümüş için 642 ve 700 gram ölçüsünü esas alanlarda bulunmaktadır.
" } ] }