{ "title": "Hayvanların Zekatı", "image": "https://www.zekat.gen.tr/images/ayvanlarin-zekati.jpg", "date": "20.01.2024 09:57:48", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "Hayvanların zekâtı, ile alakalı Kur'an'ı Kerim'de bir ayet bulunmamaktadır. Ancak bir ayette onların mallarından zekât verilmesi buyurulmuştur. Eski göçebe toplumlarda \"mal\" kelimesinin bir karşılığı hayvanlardır çünkü bir geçim kaynağıdır.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S. A. V) zekâta tâbi tutulan mallarla ilgili bir tarife yapmış, ancak uygulamaya koymadan vefat etmiş ve tarifeyi Hz. Ebû Bekir ve Hz. Ömer uygulamıştır. Bu tarifede hayvanlar zekât malları arasında yer almıştır.

Din âlimleri tarafından bu tarifeler yorumlanmış ve bazı sonuçlara varılmıştır. Peygamber Efendimiz deve, sığır ve koyun zekât olarak verilmesi ve devenin 5, sığırın 30, koyununda 40 olarak nisabları belirlenmiştir. Koyunların saime yani senenin çoğunu otlaklarda geçiren hayvan olmasını istemiştir. Bu hayvanları ayrı ayrı incelersek;

Develerin zekâtı İslam'ın başından bugüne kadar deve önemli bir hayvandır. Taşımacılıkta kullanılması yanında et ve sütünden yaralanır. Efendimiz zamanında da deve ilk sırayı almıştır.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S. A. V) develerin zekât nisab miktarlarını şöyle vermiştir
Koyunların zekâtında nisabları Peygamber Efendimiz belirlemiştir.
Sığırların zekâtı saime olması şartı ile zekât nisabı.
Zekât verilirken sığır ile manda bir cins sayılır ve buna göre zekâtı verilir. Örneğin 20 sığır ve 40 mandası olan 60 sığırlık zekât nisabına denk gelir. Toplumda yaygın olarak bilinen hayvanlar türleri üzerinden yapılan bu hesaba günümüzde üretilen diğer hayvanları da bu ölçütler üzerinden hesapları yapılmalı ve zekâtlarını buna göre verilmesi uygun olur.
" } ] }