{ "title": "Diyanet Zekat", "image": "https://www.zekat.gen.tr/images/diyanet-zekat.jpg", "date": "20.01.2024 10:16:56", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Diyanet zekât, zekât Müslümanların mali ibadetleri arasındadır. Her yıl Diyanet zekât miktarlarını açıklamaktadır. İslam'ın 5 şartından olan zekât, hicretin ikinci yılında Müslümanlara farz kılınmıştır. Zekât vermekle mükellef olmak için, Müslüman olmak, akıllı, hür, buluğ çağında olmak, borcu ve temel ihtiyaçları dışında kazancı fazla yani nisap miktarı olan mala sahip olmak gerekir. Nisap oranı zekât için konulan zenginlik ölçüsüdür. Borcu ve temel ihtiyacı dışında malı olan kişiler zengin kabul edilir. Bu fazla olan malın olması ve üzerinden 1 yıl geçmesi durumunda bunun zekâtı verilmelidir.

Zenginlikte asgari sınır miktarı Peygamberimiz tarafından belirlenmiş olup, asgari sınır İslam'ın öngördüğü yaşam standartı ile zenginlik ölçüsüdür. Hadislerde gösterilen nisap oranı 80,18 gram altın ya da bunun ayarında mal, para, hayvan gibi değerlerdir. Ekonomik koşullar fazla değişmediği için, bu oranlar sonradan da korunmuştur.

Zekât farz olduğu zaman verilmelidir. Bunun için bir zaman belirlenmemiştir. Bunu vermek için Ramazan ayını ya da belirli bir dönemi beklememek gerekir. Diyanet zekât konusunda Müslümanları aydınlatıcı açıklamalar yapmaktadır. Zekât konusunda en doğru bilgileri bu şekilde öğrenebilirsiniz. Zekâtın ne zaman verileceği, nasıl verileceği ne oranda verileceği, kimlere verileceği konusunda Diyanet'in verdiği bilgilere dayanmalısınız. Bu bilgiler Kur'an'ı Kerim'de aynen belirtilmiştir. Fakirler, esaretten kurtulacaklar, düşkünler, Allah yolunda olanlar, yeni Müslüman olan kişiler zekât vermek için uygun görülmüştür.

Zekâtın şartları ise zekât verirken niyet etmek ve zekât tutarının verildiği kişinin mülkiyetine geçirilmesi yani temlik edilmesidir. Bu kişiler zekâtı dilediği gibi harcayabilir. Fakirlere yedirilen yemek türü şeyler zekât kapsamında olmaz. Zekâtın mal ya da para şeklinde verilmesi gerekir. Zekât verilen kişiler kendi mallarından yemelidir. Bu konuların hepsi Diyanet zekât açıklamalarında, fetvalarında yer almaktadır.

" } ] }